1925

TC. 02-09-1925:

DE KERMIS. (rondgang)

Van af Maandag is het op onze pleinen Heuvel, Piusplein en Willemsplein een drukte van belang. Het aanrijden der zware kermiswagens werd door menigeen, vooral door de Tilburgsche jeugd met volle aandacht gadegeslagen en reeds werd druk besproken welke inrichtingen het eerst bezocht zouden worden. Bij onze kermisrondgang kwamen wij het eerst aan de flinke stoomcaroussel van H. Wolfs, deze inrichting welke op iedere kermis als ’t ware steeds bestormd wordt en de pleisterplaats is vooral voor de jongelui, is dit jaar toegerust met de allernieuwste muziek en maakt door zijn feeërieke electr. Verlichting en schitternd interieur een machtigen indruk. De Electr. Zweefmolen van H.M. Vale welke het vorige jaar zich in een druk bezoek mocht verheugen is wederom opgesteld en bracht de niewste verbeteringen aan; daarnaast vindt men de kraam van Willem Stuvé de zoo wereldberoemde fabrikant van de Nougat, Willem Stuvé is de uitvinder dezer zoo gezochte versnapering. Victor Consael’s etablisseament zal ons weer vergasten op zijn bekende Hollandsche en Brusselsche wafelen en Poffertjes.Jacob Stuvé komt uit met een enorme sorteering fijne Nougat, alles wettig gedeponeerd. Salon Minerva zal voor menigeen groote verrassingen brengen vooral door haar Electrischen Spiegel. P.C. Lahnstein brengt tegenover de R.K. Kerk het nieuwste op het gebied van Hengelsport en Acquarium. Groentemans, Nougat verkoopt in niet minder dan drie kramen zijne voortreffelijke specialiteit.

Op het Piusplein treffen wij o.m. Kunkels nieuwste vliegsport, visch en zwanencaroussel en Aeroplane, benevens de bekende autocaroussel van het vorig jaar. Gebr. Hommersom komen voor het eerst op deze kermis uit en wel met eene inrichting beslaande ruim 5500 vierk. meters genaamd The American Bubbel-Road. Wereldattractie van 1925 het succes van Wembley; dan is men op de draaiende schijf, dan waant men zich in de branding der zee, kortom verrassing zonder eind. Champignon Palace waarmede Antoon Wegkamp uitkomt en waar men op paddestoelen gezeten zich koddig kan amuseeren zal wel gretig bezoekers trekken. Het Lachpaleis doet iedereen zijn buik vasthouden en geeft de sportliefhebbers gelegenheid zich op koddige manier te trainen. Het Lunapark van L. Janvier brengt met zijn annex Cake Walk weer iets bijzonders en biedt door het gezellig interieur een leuke avond. Parijsche Wafelbakkerij tegenover de Koningsstraat zal wel evenals vorig jaar de handen vol hebben om de steeds aangroeiende clientele te bedienen. De heer J. Sanders weet zijne Parijsche wafelen, galets en siroopwafelen zoo te prepareeren dat men er herhaalde malen op terug komt, en dat is je ware.

Op het Willemsplein geeft de Nederl. Schouburgloge, iederen avond schitterende succesnummers o.a. ,,De fabrieksbaas”, De Voddenraper van Parijs” , ,,Schipbreukelingen” enz. Men leze maar eens aandachtig de groote advertentie. Kunkels nieuwste zweefcaroussel met twee zittingen naast elkaar is hier opgesteld. Alles schitterend electrisch verlicht. Noemen wij nog de op de kermisterreinen daargestelde luchtschommels, kinderdraaimolen, de schiettent van H. Jaegert.o. de kerk en diverse kramen dan mag men wel zeggen: Tilburg kan kermis houden, want er is te profiteeren. Bovendien hebben diverse sociëteiten o.a. de N.H. Harmonie, speciale kermisprograms daargesteld en worden in Concertzaal de Lindenboom matinée’s en soirée’s gehouden met vrije toegang waarin artiesten met een reuzekermisprogramma zullen optreden, bovendien dancing in Café de Korenbeurs van de heer A. v. Opstal waarvoor een gezellig strijkje is geangageerd. Men vindt er mooi gelegenheid zich eens op te monteren met koude of warme schotel of prima gebraden haantjes. Café de L’Índustrie biedt een leuk zitje met uitzicht op het drukke kermisvermaak en is specialiteit in croquetjes etc. Bovendien kunnen de dansliefhebbers hun hartje eens ophalen door een bezoek te brengen aan o. a. de dansgelegenheid van W. Jambroes in de zaal Besterd-Belang, waar hij deed plaatsen een reuzen Cavioliorgel en zijn welbekenden dansvloer uit de groote danssalon te Oisterwijk, Breda etc. Het daarstellen Keijzershof waar werd opgesteld de mooiste orgel van Europa uit de beroemde fabriek van Mortier. Frans Reijnen bekend om zijn soiree dansant, waar nu met versterkt orkest de dansminnenden kunnen profiteeren en om vooral niet te vergeten Krasnapolsky het zoo hoogst artistiek Japansch ingerichte vaste danspaleis met zijn zoo bij uitstek spiegelgladde naadlooze dansvloer, waar men zoowel bij het helderste daglicht als in de avonduren zich baadt in een zee van feërieke kunstverlichting en gekleurde reflectoren waar de jeunsste deré zoo gaarne vertoeft. Bovendien geeft het zoo beroemde gezelschap Faveur avond aan avond specialisten- voorstellingen in de zaal R.K. Werkliedenvereeniging, en zegt de naam Faveur niet reeds genoeg? We kunnen er dan ook van verzekerd zijn dat het iets bijzonders is wat hij ons nu zal brengen. In Groningen waar het gezelschap de vorige week nog optrad, was elke voorstelling uitverkocht.

Theater Pittoresque Mecanique.

Iets bijzonders biedt ons bovenstaand theater waar voor matigen prijs een wereldstadprogramma wordt gegeven. Diverse buitenlandsche artisten toonen hunne speciale prestaties, welke aan het ongelooflijke grenzen. De clowns Vitalo en Fernando uit de circus Medrano te Parijs bieden geestige oogenblikken. Een bezoek aan dit theater zal lang in aangename herinnering blijven.

De Lindenboom.

De heer Clemens Devenijns engageerde voor de kermisdagen de meest gevierde Humorist Tummers, Verder Fitje Kiehl Soubrette en Mary Smith, bovendien dancing. Gisterenavond was het er een gezellige beweging en de artisten oogsten een uitbundig succes.

Salon de Curiositeit.

Aan het einde van het Piusplein biedt bovenstaande salon de meeste attractie o.a. Het meisje met twee hoofden. Het succes van den dag.

Terug