www.kermisvantoen.nl

1 Augustus 2014

Nieuwsbriel augustus 2014 is uit. Deze is te vinden in de rubriek nieuwsbrieven

6 April 2014

Nieuwsbriel april 2014 is uit. Deze is te vinden in de rubriek nieuwsbrieven

30 Maart 2014

Stichting Kermis-Cultuur organiseert dit jaar wederom een kermisexpositie in het TIlburgse Paleis-Raadhuis. U vind het persbericht op deze link : Persbericht Kermisexpositie 2014

2 Februari 2014

De Tweede nieuwsbrief van 2014 is uit. U vind deze in de rubriek nieuwsbrieven. Met o.a. Parijs, minizweefmolen en terug in de tijd met 'Seamonsters'.

5 Januari 2014

De Eerste nieuwsbrief van 2014 is uit. U vind deze in de rubriek nieuwsbrieven.

13 December 2013

Afgelopen week heeft Stichting Kermis-Cultuur overleg gehad met gemeente Tilburg over een Kermisexpositie in het Tilburgse Paleis-Raadhuis in 2014 tijdens de Tilburgse kermis. In januari 2014 zal bekend worden of er wel of niet een kermisexpositie, georganiseerd door Stichting Kermis-Cultuur zal komen tijdens de Tilburgse kermis.

8 December 2013

Nieuwsbrief december 2013 is uit ! Deze is toegevoegd in de rubriek 'nieuwsbrief".

25 November 2013

De nieuwsbrief van November 2013 is nu ook on-line in te zien als pdf-bestand (zie rubriek nieuwsbrief)

17 November 2013

Deze maand is de nieuwsbrief 'nieuwe style' voor het eerst verschenen. Vanwege werkzaamheden aan deze nieuwe opzet is er geen oktober nieuwsbrief verschenen. De nieuwe nieuwsbrief van november is te zien in de rubriek Nieuwsbrieven.

19 September

Burendag zorgcentrum Pantein te Boxmeer

In het kader van “Burendag” organiseert zorgcentrum Pantein in het nieuwe bejaardencentrum, voorheen de Elsendonck, een kermisexpositie verzorgd door de Stichting Kermis-Cultuur (Nederland). Naast veel fotomateriaal zult u diverse artikelen van vroeger aantreffen, zoals kermisattributen, kermisprijsjes, oud houtsnijwerk etc.

De tentoonstelling is geopend, zaterdag 21 september a.s,. van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

13 September

Michaëldag Sint –Michielsgestel

Van 21 tot en met 24 september vind in Sint-Michielsgestel weer de jaarlijkse kermis plaats. Stichting de Gesselse Pomp laat ook dit jaar weer in een spiegeltent de ‘Gesselse Kermisfeesten’ plaatsvinden. Terwijl buiten de rups en de autoscooter hun rondjes maken is in de spiegeltent weer een bont kermisprogramma te vinden. Elke dag zijn er wel ludieke activiteiten. High light is de jaarlijkse Michaël-dag waar ook Stichting Kermis-Cultuur een bijdrage aan levert. De voorzitter van de Gesselse Pomp Noot de Kort praat op zijn eigen manier een kermismatinee aan elkaar met gesprekken met o.a. kunstenaar Paul Bogaers, kermisexploitanten Tiny Paashuis en Tiny Vermolen en kermishistoricus Hennie van Oers. Na het grote succes van vorig jaar zal ook dit jaar een kermiskoers plaatsvinden. Op hobbelende fietsen wordt een wedstrijd gereden tussen spiegeltent en bierpomp in een carnavaleske stemming. De kermismatinee start op 23 september om 10.30 en duurt tot 13.00. Na 13.00 uur treedt coverband You and Me op.

21 Juli 2013

Op zaterdag 20 juli 2013 werd voor de achtste keer de ‘Piet Maes’ Prijs uitgereikt. De Piet Maes prijs wordt jaarlijks door Stichting Kermis-Cultuur uitgereikt aan iemand die zich, vaak belangeloos, inzet voor de kermis en de kermiscultuur. Tilburger Piet Maes was een eersteklas kermisliefhebber in hart en ziel die de kermis, zijn grote passie, promootte waar hij kon. Om hem te herdenken reikt Stichting Kermis-Cultuur elk jaar een prijs uit aan iemand die zich op bijzondere wijze inzet voor de kermis.

Eerder dit jaar besloot het bestuur van Stichting Kermis-Cultuur om de Piet Maes prijs 2013 uit te reiken aan Ineke Strouken tijdens de opening van de kermisexpositie in het Tilburgse Paleis-Raadhuis. .

Ineke Strouken is directeur bij Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en zet zich in deze functie al 28 jaar voor 100% in voor de Nederlandse Volkscultuur en het Immaterieel Erfgoed. Niet alleen kermis maar ook bijvoorbeeld carnaval, sinterklaas, erwtensoep, moederdag of beschuit met muisjes zijn maar enkele van de zeer vele uitingen van de Volkscultuur in ons land. Ook voor de kermis heeft Ineke een groot hart. Dit blijkt onder andere door haar ondersteuning van het project Kermiskinderen. In dit project leren basisschoolleerlingen hoe kermiskinderen leven en krijgen zij een kijkje achter de schermen van de kermis.

Ineke Strouken was uitgenodigd om dit jaar de kermisexpositie van Stichting Kermis-Cultuur in het Tilburgse Paleis-Raadhuis te openen. Tijdens de officiële opening van deze kermisexpositie werd zij blij verrast door Stichting Kermis-Cultuur die haar de ‘Piet Maes prijs’ uitreikte.

6 Juni 2013

KERMISVUURWERK GAAT DOOR ONDANKS WASSENDE WATER; ORGANISATIE ZET ALLES OP ALLES

Sinds de IJssel aan het stijgen is en de uiterwaarden vollopen, trekt men achter de schermen van de Deventer Zomerkermis alle registers open.

Eén van de topattracties van de Deventer Zomerkermis die niet op de kermis zelf staat, is het traditionele kermisvuurwerk op vrijdag. Dit gigantische vuurwerk steek men normaal aan vanaf de oever van de IJssel aan de overkant van de Wellekade, rechts van de Wilhelminabrug. Echter, sinds afgelopen maandag staat het stuk land onder water waar normaliter het vuurwerk door een professioneel bedrijf wordt opgebouwd. Wetende dat de IJssel op vrijdag 7 juni nog vele malen hoger zal staan dan maandag, zal het vuurwerkterrein die dag zeker nog onder water staan. Het bedrijf heeft een oppervlakte van 100 vierkante meter nodig voor de opbouw.

VUURWERK OP WATER - Miranda Arends, kermisorganisator van de gemeente Deventer: ‘in het weekend voelden we al nattigheid en op maandag was het duidelijk: als we niets doen valt het kermisvuurwerk in het water. Dat is iets wat we absoluut niet willen, want het is het hoogtepunt voor zowel bezoekers als kermisexploitanten. We hebben de hoofden bij elkaar gestoken en stad en land afgebeld naar oplossingen. Want: hoe bouw je vuurwerk op water? In sommige pretparken is dat tegenwoordig een attractie, maar die hebben er dan ook 1,5 jaar op kunnen bouwen.’

De eerste oplossing waar men aan dacht, was het inzetten van pontons om het vuurwerk op te installeren. ‘Maar,’, zo vervolgt Miranda Arends, ‘waar maak je die drijvende vlakken aan vast, zodat ze op hetzelfde punt blijven liggen? Gedachten over steigers bleken ook niet realiseerbaar. Bij andere oplossingen komen we al snel in de knoei met het veiligheidsgebied dat leeg moet zijn tijdens het lanceren. De oplossing is dat we het vuurwerk afsteken vanaf de Bolwerkseweg. Die weg en het land erachter blijft volgens een deskundige bewoonster droog bij de aankomende waterstand’.

Het vuurwerk komt dit jaar dus van verder over de oever vandaan en de vuurwerkbouwer moet rekening houden met een grotere afstand tussen het publiek en het vuurwerk. De organisatie benadrukt dat er vanaf vrijdagochtend niet meer geparkeerd mag worden op de Bolwerkseweg in Deventer of het weiland direct erachter. Er mogen daar absoluut geen auto’s staan, anders mag het vuurwerk niet worden afgestoken. Het vuurwerkbedrijf start vrijdagochtend met de installatie van het vuurwerk, dat tegen 23 uur afgestoken wordt.

VUURSPUWERS OP DONDERDAG MET TROPISCHE SFEREN Op donderdagavond komt er al vuur kijken bij de vuurspuwers van de Exotica Batacuda en hun Dansgroep. Zij brengen op 06 juni van 19.00 en 22.00 het Carnaval van Rio dichterbij met een selectie van slagwerkers en danseressen, ondersteund door de enthousiaste Miracle Dansers uit Deventer zelf. Het kermispubliek in Deventer proeft hierbij de echte smaak van de tropische feesten op het ritme van de Samba, binnen een atmosfeer vol vrolijkheid en kleuren. De groep bestaat uit danseressen uit het Caribisch gebied en Brazilië met daarnaast een imponerende slagwerkgroep, ofwel: batucada. Al dansend en drummend zetten zij een tropisch spektakel van geluid, dans en vuurspuwers neer op de kermispleinen en de aangelegen horeca van de Deventer Zomerkermis.

De Deventer Zomerkermis staat tot en met zondag 9 juni 2013 in de binnenstad van Deventer, dagelijks geopend van 13 tot 24 uur en vrijdag en zaterdag van 13 tot 1 uur.

Bron : Gemeente Deventer

4 Juni 2013

Kermis Berkel-Enschot 21 tot en met 25 juni

Van 21tot en met 25 juni staat Berkel-Enschot in het teken van de kermis. Vijf dagen lang is het Wilhelminaplantsoen het decor van 20 kermisattracties. De attracties zijn op vrijdag 21 Juni geopend van 16:00 tot 24:00 uur. De overige dagen zijn ze geopend van 13.00 uur tot 24.00 uur. Ook dit jaar is er speciale aandacht voor 65-plussers en kinderen.

65-plussers - Maandagmiddag 24 juni, van 14.00 uur tot 16.00 uur, staat helemaal in het teken van de 65-plussers. Zij worden deze middag extra in het zonnetje gezet met een aangepaste programmering. Alle exploitanten hebben hieraan hun medewerking verleend. Zo krijgen de ouderen een gratis consumptiebon en worden er lekkere borrelhapjes verstrekt. Bij het café 'Het Raadhuis', aan de Raadhuisstraat, treedt 'De Nieuwe Koninklijke Harmonie' op. Bij de afsluiting van deze ouderenmiddag is er een loterij.

Op dinsdagavond 25 juni staan de kinderen centraal en vermaakt de clown KLOON de kinderen. Kinderen en ouders zijn vanaf 19.00 uur van harte welkom bij het Wilhelminaplantsoen.

Bron : Gemeente TIlburg

14 Mei 2013

Afgelopen avond ontving Stichting Kermis-Cultuur het bericht dat onze oud-voorzitter Frans van Halem maandag 13 mei is overleden aan een hartstilstand. Frans heeft veel voor Stichting Kermis-Cultuur en het uitdragen van de Kermiscultuur betekent. Frans van Halem ontving als oud-voorzitter als eerste de jaarlijkse Piet Maes Prijs. Een prijs die de Stichting jaarlijks uitreikt aan iemand met bijzondere verdiensten in het uitdragen van de kermiscultuur. Wij verliezen met het overlijden van Frans een grote zeer gewaardeerde vriend

13 April 2013

Herdruk kermisboek: L'Autopede, 65 jaar Vlaamse draaimolen attributen.

De Vlaamse firma L'Autopede heeft afgelopen 65 jaar attributen geproduceerd voor draaimolens, babysporten, vliegtuigmolens, kinderrijscholen en andere kermisattracties. Miljoenen kinderen uit Belgie, Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben op de kermis in de prachtige modellen van L'Autopede gezeten.

Piet Winkelmolen, bestuurslid van Stichting Kermis-Cultuur, heeft een boek geschreven over de geschiedenis van l'Autopede. Omdat de eerste druk binnen 2 maanden uitverkocht was heeft de Stichting Kermis-Cultuur besloten een 2e druk te laten maken.Het boek belicht het ontstaan van het bedrijf, de bloei, de internationale klanten, de opkomende concurrentie uit de kunststofhoek en diverse andere aspecten. Tevens maakt u kennis met de familie Baeyens, die in redelijke anonimiteit als eigenaar achter dit merk schuil gaat. U kunt genieten van meer dan 440 foto's en documenten die door de jaren heen gemaakt zijn, waaronder ca. 100 afbeeldingen van (voornamelijk Nederlandse) draaimolens waarop L'Autopede de attributen hun thuis hebben gevonden.Het veranderende tijdsbeeld op de kermis zult u ook enigszins terugvinden. Dit boek is daarom veel meer dan de titel, L'Autopede, 65 jaar Vlaamse draaimolen attributen, doet vermoeden. Een aanrader voor de kermisliefhebber, maar ook voor de oldtimer-fanaat.

Het ingebonden boek is full colour druk, heeft een 3 mm harde kaft en bestaat uit 190 pagina's. Het kost Euro 22,50, exclusief Euro 3,24 verzendkosten is te bestellen via (mail) kermisboeken@hotmail.nl. Na overboeking van Euro 25,74 op bankrekeningnummer 95.09.74.684 t.n.v. J. de Graaf te Amsterdam, penningmeester van de Stichting Kermis-Cultuur, zal het boek u zo spoedig mogelijk toegezonden worden.

Voor de Duitse, Franse en Belgische markt geldt een porto-tarifering van Euro 9.00. Boeken voor Belgie kunnen ook besteld (en afgehaald) worden bij L'Autopede in Melle en bij Retro Station in Antwerpen (Deurne). Adressen eveneens via onze mail verkrijgbaar.

Wij wensen u veel kijk- en leesplezier toe!!

Stichting Kermis-Cultuur (Nederland)

12 Juli 2012

Vers van de pers

Vandaag kwam er een vracht aan dozen binnen bij Stichting Kermis-Cultuur bestaande uit maar liefst 600 boeken. Na ontelbare uren van schrijven, zweten en achter de computer zitten is het boek gereed. Op zaterdag 21 juli zal het boek gepresenteerd worden tijdens de kermisexpositie in Tilburg in het Paleis-Raadhuis waarna het boek in de verkoop gaat op de kermisexpositie.

11 Juli 2012

Op 1 juli was Stichting Kermis-Cultuur te gast bij de Efteling voor het maken van een opname voor de promotie van het Kermisboek van Hennie van Oers. De beelden zijn te zien in de rubriek activiteiten.

1 Juni 2012

Nieuw Kermisboek :

Vanaf 2 juni in de Deventer boekhandels

Uniek historisch fotoboek Kermis in Deventer

De Deventer kermis is een uniek fenomeen met een rijke historie, dat nog niet was voorzien van een eigen publicatie. Het kleurrijke boek Kermis in Deventer brengt daar verandering in. Het geeft met veel beeldmateriaal en smeuige anekdotes een inkijk in de kermis van de jaren twintig tot nu. De rode draad van het boek vormt de fotocollectie van Nico van Rampen-Van Nieff, die na zijn overlijden in 1992 enkele duizenden kermisfotos naliet.

De Deventer auteur Alied van der Meer tekende voor het boek een aantal mooie uitspraken op uit de monden van fanatieke kermisbezoekers. Ook sprak zij met diverse leden van diverse Deventer kermisfamilies: Kers, De Weijer, Albers, afgewisseld met de grappige anekdotes van entertainer Tonny Leerink, kermisgoeroe Bertus Donks en de naar eigen zeggen in een Deventer kermiswagen geboren Doortje Bakker-Westenberg. Hennie van Oers van de Stichting Kermis-Cultuur beschrijft de geschiedenis van de Deventer kermis.

De historische fotos en prachtige tekstbijdragen maken Kermis in Deventer tot een bijzondere publicatie. Corps9, de uitgever van boeken die betrekking hebben op de historie van Deventer en omgeving, ziet in Kermis in Deventer het leukste Deventer cadeauboek van deze zomer.

Prijs 14,95.

Het boekje is te bestellen op de website van: Boekhandel Praamstra

28 Mei 2012

Miniexpo in Vortum-Mullem Zaterdag 2 juni is er een kleine kermisexpositie in het gemeenschapshuis te Vortum-Mullem ten behoeve van de bond van ouderen, gemeente Boxmeer. Secretaris Piet Winkelmolen organiseert deze kleine expo. Het betreft een speelgoed- en kermisverzameling alsmede tientallen foto-afbeeldingen van Stichting Kermis-Cultuur. De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Deze expo is voor iedereen en gratis toegenkelijk.

28 Mei 2012

Carl Frei orgel in Breda's museum

Op 10 juni presenteert het Breda's museum eenmuzikale aanwinst van formaat en wel een orgel van Carl Frei.

Dankzij de Vereniging Vrienden van Breda's Museum, dankzij hun bijdragen, is een geheel origineel orgel van Carl Frei voor Bredas Museum aangekocht. Frei mag worden aangemerkt als een absoluut fenomeen. Hij produceerde zijn orgels in Breda en ontwikkelde zich tot een wereldberoemd orgelbouwer. Een orgel van zijn hand is niet eenvoudig te bemachtigen. Het bestuur van de Vriendenvereniging en wij als Bredas Museum zijn daarom bijzonder content met deze aanwinst.

Het orgel is inmiddels gerestaureerd.

Bron : Breda Museum

20 mei 2012

Persbericht toegevoegd op voorpagina site. In dit pdf-bestand staat alle actuele informatie over de kermisexpositie 2012.

30 April 2012

Stichting Kermis-Cultuur komt met een nieuw kermisboek van Hennie van Oers. U vindt alle informatie over dit boek in de rubriek "stoomcarrousselboek".

8 April 2012

Stichting Kermis-Cultuur gaat ook dit jaar weer een kermisexpositie organiseren in het Paleis-Raadhuis in Tilburg tijdens de Tilburgse kermis 2012.

Tijdens de Kermisexpositie zal ook het meesterwerk dat Hennie van Oers geschreven heeft over de stoomcarrousels officieel gepresenteerd worden.

16 oktober 2011

PERSBERICHT STICHTING KERMIS-CULTUUR

16 oktober 2011 - Website over historisch kermistransport : www.historisch-kermistransport.nl

Stichting Kermis-Cultuur lanceert een website over historisch kermistransport. Op deze website zijn vele fraaie fotomateriaal en informatie over kermistransporten uit vroegere tijden te vinden. De kermissfeer is zoveel mogelijk vastgelegd op deze site.

De nadruk ligt op foto materiaal uit de jaren 1970, 1980 en begin jaren 1990 van de vorige eeuw. De site is niet alleen voor de kermisliefhebber bedoeld maar ook voor liefhebbers van klassieke vrachtwagens, aanhangers en opleggers. Op de site zijn de ontwikkelingen op de kermis te volgen alsmede de ontwikkelingen op het gebied van vrachtwagens en transport.

De site heeft een onderverdeling in : historische afbeeldingen, vrachtwagens, pak en woonwagens, exploitanten, kermissen, overzichten, miniaturen en cabine-interieurs.

Bij historische fotoafbeeldingen zijn afbeeldingen te zien uit de jaren 1930 tot en met 1970 van de vorige eeuw. Bij de vrachtwagens is er een onderverdeling in vrachtwagenmerken. Als extra bij de vrachtwagenmerken is ook een beschrijving van de geschiedenis van het merk aanwezig. Via een foto keuzepagina zijn de afbeeldingen in groot formaat op te roepen met zoveel mogelijk informatie over type vrachtwagen, bouwjaar, exploitant, attractie en andere bijzonderheden. De pak en woonwagens zijn via de keuzepagina ook te zien met grote afbeeldingen met beschrijving.

Op de kermis en de exploitanten pagina is naast veel transportfotomateriaal ook attractie- en draaifotos opgenomen. Dit om de site ook voor de kermisliefhebbers aantrekkelijk te laten zijn. Het geeft ook een mooi beeld van de kermis in de vroegere jaren.

Het onderwerp miniaturen laat fraaie voorbeelden zien van fraaie modellen die door kundige handen gebouwd zijn. In de rubriek cabine interieur zijn afbeeldingen te zien van de truckcabines waarin de kermischauffeurs hun werk tot ver in de jaren 1990 deden.

Het fotomateriaal voor de site is voor een groot deel afkomstig uit het archief van Stichting Kermis-Cultuur en van andere grote liefhebbers uit de kermiswereld. Hierdoor is er ook veel informatie over de afbeeldingen beschikbaar.

Met deze site hoopt Stichting Kermis-Cultuur Nederland te voorzien in de vraag naar oud fotomateriaal over kermistransport.

24 september 2011

Nieuw kermisboek L Autopede, 65 jaar Vlaamse draaimolen attributen verkrijgbaar !

De Vlaamse firma l Autopede heeft afgelopen 65 jaar attributen geproduceerd voor draaimolens, babysporten, vliegtuigmolens, kinderrijscholen en andere kermisattracties. Miljoenen kinderen uit Belgie, Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben op de kermis in de prachtige modellen van Autopede gezeten.

Piet Winkelmolen, bestuurslid van Stichting Kermis-Cultuur, heeft een boek geschreven over de geschiedenis van l Autopede. Het boek belicht het ontstaan van het bedrijf, de bloei, de internationale klanten, de opkomende concurrentie uit de kunststofhoek en diverse andere aspecten. Tevens maakt u kennis met de familie Baeyens, die in redelijke anonimiteit als eigenaar achter dit merk schuil gaat. U kunt genieten van meer dan 440 fotos en documenten die door de jaren heen gemaakt zijn, waaronder ca. 100 afbeeldingen van (voornamelijk Nederlandse) draaimolens waarop l Autopede-attributen hun thuis hebben gevonden. Het veranderende tijdsbeeld op de kermis zult u ook enigszins terugvinden. Dit boek is daarom veel meer dan de titel, l Autopede, 65 jaar Vlaamse draaimolen attributen, doet vermoeden. Een aanrader voor de kermisliefhebber, maar ook voor de oldtimer-fanaat.

Het ingebonden boek is full colour druk, heeft een 3 mm harde kaft en bestaat uit 190 paginas. Het kost Euro 22,50, exclusief Euro 6,75 verzendkosten. Het is te bestellen via kermisboeken@hotmail.nl Na overboeking van Euro 29,25 op bankrekeningnummer 95.09.74.684 t.n.v. J. de Graaf te Amsterdam, penningmeester van de Stichting Kermis-Cultuur, zal het boek u zo spoedig mogelijk toegezonden worden.

Voor de Duitse, Franse en Belgische markt geldt een porto-tarifering van Euro 8,69. Boeken voor Belgie kunnen ook besteld (en afgehaald) worden bij l Autopede. Het adres is eveneens via onze mail verkrijgbaar.

Wij wensen u veel kijk- en leesplezier toe!!

Stichting Kermis-Cultuur (Nederland)

21 augustus 2011

Nieuw kermisboek : L'Autopede - 65 jaar Vlaamse Draaimolen attributen

Binnenkort verschijnt een nieuw kermisboek en wel L'Autopede over 65 jaar Vlaamse Draaimolen attributen. Piet Winkelmolen heeft een boek geschreven over het Vlaamse bedrijf L'Autopede uit Melle. Het boek behandelt de geschiedenis van het bedrijf, de eigenaars en de vele producten. Wie kent de brandweerwagens, jeeps, buggy's, batmanwagens, vliegtuigjes en andere attributen die gemaakt zijn door L'Autopede niet ? Hele generaties hebben kermis gevierd in deze attributen in Draaimolens, Babysporten, Kiddy-Rides en andere kermisattracties. En nog steeds zijn de producten in allerlei uitvoeringen te zien op de Nederlandse kermissen. Via deze website wordt u op de hoogte gehouden van het verschijnen van dit meesterwerk.

Bron : Piet Winkelmolen

4Juni 2011

Geschiedenis Weerter kermis komt tot leven in serie "Weert zoals het was"

Weerter kermis in het verleden. Het is alweer de vierde DVD die Weertenaar Math Ramakers op de markt brengt in de serie Weert zoals het was. Deze keer neemt Ramakers ons mee naar de kermissen in de eerste zes decennia van de vorige eeuw. Hij heeft daarbij weer naarstig gespeurd in gemeente- en privearchieven, en het uitgebreide materiaal gerangschikt tot een aantrekkelijk geheel. De eigentijdse geschiedenis van de Weerter kermis komt tot leven in fotos, filmfragmenten en advertentieteksten.

We krijgen te zien hoe aan het begin van de twintigste eeuw de Markt gedomineerd werd door een prachtige carrousel, hoe in 1906 in Weert een houten reuzenglijbaan werd opgebouwd, die tijdens de kermis instortte, de luchtschommels van de kermisfamilie Korten komen voorbij, evenals het Janvier Lunapark, de Swingmill en de vroeger zo populaire zweefcarrousel. En wie herinnert zich nog dat de interne leerlingen van het Bisschoppelijk college in de jaren zestig met reductiebonnen naar de kermis konden? Math Ramakers heeft er beelden van. In het kort duikt de producent ook nog even in de historie van der Biester kermis, die inmiddels niet meer bestaat.

Het beeldmateriaal wordt afgewisseld door advertentieteksten, die niet alleen laten zien hoe de kermisexploitanten hun attracties aanprezen, maar vooral ook hoe de Weerter horecaondernemers hun zaak in de belangstelling van het publiek probeerden te brengen tijdens de vier kermisdagen. Veelal was dat door klanten te lokken met optredens van bekende zangers en orkesten, zoals de Selveras, de Heikrekels, Den Dent of orkest De Vrolijke Golf.

Voor wie geinteresseerd is in Weerts verleden is deze dvd een aanrader. Een cadeautip: hij verschijnt nog ruim voor vaderdag op de markt.

De dvd is vanaf 9 juni verkrijgbaar bij o.a. de bekende boek- en tijdschriftenwinkels en te bestellen via de site www.weertzoalshetwas.nl

Bron : Persbericht van Math Ramakers : Weert Zoals het was

19 Oktober 2010

Overlijdensberichten Frans Smulders en Elly Maes.

Onlangs kwamen bij Stichting Kermis-Cultuur twee droeve berichten binnen. De bekende modelbouwer Frans Smulders is overleden. Frans Smulders wist als geen ander fraaie kermismodellen te bouwen. Op 6 oktober is Elly Maes overleden. Haar vader wordt door Stichting Kermis-Cultuur geeerd met de jaarlijkse uitreiking van de Piet Maes-prijs. Stichting Kermis-Cultuur heeft de nabestaanden gecondoleerd.

17 September 2010

Een droomwereld in de metaalstad

NIEUW KERMISBOEK VERSCHENEN

Op dinsdag 14 september vond in het Historisch Museum te Hengelo onder grote belangstelling de presentatie plaats van het boek : EEN DROOMWERELD IN DE METAALSTAD. Het boek is geschreven door Helmig Kleerebezem die reeds van kinds af aan erg geinteresseerd is in alles wat maar met kermis te maken heeft. Het boek beschrijft uitvoerig de geschiedenis van de Hengelose kermis en de exploitanten die daar hun domicillie hebben. Bij het begin van de presentatie werd een korte inleiding gehouden door Drs. Karel Loeff, die op boeiende wijze een stukje van de omvangrijke kermishistorie de revue liet passeren. Hierna werd het eerste exemplaar overhandigd aan burgemeester Drs. F.A.M. Kerckhaert. Na de presentatie volgde nog de officiele van de kermisexpositie in het Historisch Museum. De expositie met als titel: De Hengelose Kermis duurt nog tot 14 oktober. Het nieuwe kermisboek (ISBN 978-90-6289-634-9) heeft een formaat van 230x300 mm en telt 240 bladzijden en honderden illustraties. Verder is het gebonden in hard cover. De prijs bedraagt 37,50.

Kermismatinee in Sint-Michielsgestel

Op maandag 27 september vindt s-morgens in Sint-Michielsgestel voor de vijfde keer de kermismatinee plaats. Deze kermismatinee wordt georganiseerd door Stichting de Gestelse Pomp. De Michaelsdag start om 10.30 in de spiegeltent. De spiegeltent is open om 10.00 uur. Aan de Kermismatinee werken de nodige kermisdeskundigen aan mee. Noot de Kort presenteert het programma dat bestaat uit interviews, fotos en reportages. Leny Paashuis, een dame die vroeger nog een danstent uitgebaat heeft is een van de gasten. Andere gasten zijn kermishobbyist Piet Winkelmolen, mondiaal kermisbezoeker Lauran Wijffels en turbo-polypfanaat Maikel van Hoof. Verder zullen Dorpsdichter Ge van Berkel, Spiegeltentbouwer Marc Verhoeven, Draaimolenexploitant Johan Paashuis en het Gestelse Gilde hun medewerking geven. De toegang is gratis!

Bron : Nieuwsbrief september Stichting Kermis-Cultuur Nederland

17 juli 2010

Vijfde Piet Maes prijs postuum uitgereikt aan Karel Eckelboom

Foto : Wijlen Piet Maes (rechts) met de dochter van Karel Eckelboom Corrie (midden) en haar man Piet Duijts. Foto Stichting Kermis-Cultuur Nederland.

Vrijdagmiddag 16 juli, klokslag 17.00 uur, vroeg de Tilburgse wethouder Joost Moller de aandacht voor de opening van de kermisexpositie kermis op stoom in het Tilburgse paleisraadhuis. Alvorens over te gaan tot de officiele openingshandeling gaf de wethouder het woord aan Bert van Houten, vice-voorzitter van Stichting Kermis-Cultuur Nederland. Bert van Houten verwelkomde iedereen en gaf uitleg over de expositie. Voordat de expositie met stoom en stoomgeluiden opende werd de vijfde Piet Maes uitgereikt.

Stichting Kermis-Cultuur Nederland reikt jaarlijks de Piet Maes prijs uit aan iemand die zijn sporen verdient heeft in de promotie van de kermis. Piet Maes was een kermis liefhebber pur sang en overleed in 2005. Om hem te blijven herdenken is de Piet Maes prijs in het leven geroepen. De Piet Maes Prijs bestaat uit een oorkonde en een beeldje. Dit jaar heeft het bestuur van Stichting Kermis-Cultuur besloten de Piet Maes Prijs postuum uit te reiken aan Karel Eckelboom.

Karel Eckelboom, beter bekend als ome Karel, stamde uit een kermisfamilie die al vanaf begin 1800 actief is op de Nederlandse kermissen. Karel Eckelboom reisde jarenlang met zijn familie over de Nederlandse kermissen. Begin jaren 80 van de vorige eeuw ging hij zich toeleggen op nostalgische kermisattracties. Ome Karel kocht oude attracties op en restaureerde ze op deskundige wijze. De Zwanenzweefmolen, de Opbouw-nougatkraam, Luchtschommel en de Rups die al jaren op de nostalgische kermis van Tilburg staan zijn enkele van deze attracties.

Na het overlijden van zijn vrouw is ome Karel gestopt met reizen en ging hij zich toeleggen op in- en verkoop van kermisnostalgie. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en zo was ome Karel vaak te vinden bij zijn grote voorliefde op de kermis : zijn kermisorgel. Hij ging dan voor het orgel zitten en kon uren genieten van de mensen die voorbij kwamen en hun reacties op de muziekklanken van weleer.

In 2004 won ome Karel de Golden Pony Award. Een prestigieuze Europese onderscheiding die uitgereikt wordt aan mensen die zich verdienstelijk maken op het gebied van de kermis van vroeger. Toen hij in Rimini het podium betrad om de prijs in ontvangst te nemen riep hij, geen woord Italiaans sprekend :Mama Mia, mille gracia. De zaal barstte in lachen uit. Dit typeerde ome Karel. Nergens bang voor zijn, alles aandurven.

Zes jaar later krijgt Karel Eckelboom postuum de vijfde Piet Maes-prijs. Familieleden van Karel Eckelboom werden vrijdagmiddag blij verrast bij de opening van de kermisexpositie met deze prijs. De vijfde Piet Maes-prijs, in de vorm van een fraaie oorkonde en een beeld dat gemaakt is door Bert van Houten, werd samen met bloemen overhandigd aan de familie Eckelboom.

De kermis-expositie van Stichting Kermis-Cultuur is dagelijks geopend in het Tilburgse Paleis-Raadhuis tijdens de Tilburgse kermis tot en met 25 juli. De ingang van deze expositie is op de nostalgische kermis. Een kermis waar o.a. ook de Luchtschommels, Rups en Zwanenzweefmolen te zien zijn die Karel Eckelboom gerestaureerd heeft.

Bron : Persbeicht Stichting Kermis-Cultuur. Tekst : Piet Winkelmolen en Godrie Spijkers.

10 Juli 2010

Sinds december 2009 geeft Stichting Kermis-Cultuur Nieuwsbrieven uit. Deze nieuwsbrieven zullen ook (met terugwerkende kracht) te vinden zijn op deze website. In de laatste nieuwsbrief van juli 2010 vind u volop informatie over onze Kermis-expositie van 16 tot en met 25 juli in het Paleis-Raadhuis in Tilburg. U kunt zich ook gratis abonneren op deze nieuwsbrief.

31 mei 2010.

Een paar weken gelden vierde Arno de Kort,de voorzitter van Stichting Kermis-Cultuur zijn 25 jarig huwelijksfeest. Compleet met een nostalgische kermis.

1 maart 2010

Website Bert van Houten Entertainment

Modelbouwer Bert van Houten presenteert met trots zijn eigen website. De website is te vinden op Bert van Houten Entertainment Naast informatie over de kermishobby is er ook volop informatie te vinden over smartlappenduo Bert en Ria. De site is zeker een bezoekje waard.

1 Januari 2010

Een nieuw jaar, een nieuw decennium en meteen een nieuwe kermisstad er bij op www.kermisvantoen.nl en wel Breda.

18 December 2009

200 Jaar Tilburgers met hun kermis bij Boekhandel van de Moosdijk B.V.

Hennie van Oers en Bert van Houten van Stichting Kermis-Cultuur hebben veel werk verricht met het maken van het boek "200 Jaar Tilburgers met hun kermis". Het bezoek is verkrijgbaar via de Website van Stichting Kermis-Cultuur. Sinds kort is het ook verkrijgbaar bij Boekhandel van de Moosdijk b.v.

23 November 2009

Modelbouwer Bert van Houten had op de Expo in Ciney zijn fraaie stand weer opgebouwd.

Bert van Houten stuurde enkele foto's toe van zijn eigen stand van deze grote model expo in van ciney. Deze expo was van 14 tot en met 15 november. Bert van Houten had naar eigen zeggen weer de mooiste stand gemaakt waarmee hij veel publiek trok en daarmee de kermis en de modelbouw wist te promoten.

13 November 2009

Nieuw boekje : het kan niet altijd kermis zijn

2009 is een vruchtbaar jaar als je kijkt naar het aantal uitgavens rondom kermis. Heemkundekring Hattum heeft van hun recentste kwartaaluitgave een themanummer gemaakt over de geschiedenis van de Hattemse kermis tot begin twintigste eeuw.

voor meer informatie : www.heemkundehattem.nl

3 November 2009

Modelbouwer Bert van Houten was onlangs present op de Euromodelbouw in Genk. Bert van Houten stuurde enkele foto's toe van zijn eigen stand van deze grote model expo in de Limburghallen van Genk. Bert van Houten liet ook vol trots weten een eerste prijs te hebben behaald tijdens de Euromodelbouw. Bert van Houten stuurde volgende foto's toe voor publicatie.

12 oktober - Op 14 en 15 november is de Expo Trains de Modelisme in de Hallen Rue de Marche in Ciney in Belgie. Deze tentoonstelling is de grootste op dit gebied in Belgie. Ook Bert van Houten zal weer present zijn op deze beurs met zijn fraaie modellen. Bert van Houten heeft al eerder verschillende eerste prijzen behaald op deze tentoonstelling. Ook het fraaie front zal weer een prominente plaats innemen. Tevens kunnen er boeken van Stichting Kermis-Cultuur gekocht worden tijdens de expo.

In Memoriam: Karel Eckelboom.

Op 28 augustus is te Rumpt overleden Karel Eckelboom, beter bekend als ome Karel. Ome Karel stamt uit een familie die al van begin 1800 actief is op de Nederlandse kermissen.Hij woonde ruim 40 jaar met zijn en met de families van zijn 3 broers op een groot terrein, even buiten Rumpt, vlak bij Geldermalsen. Na jaren gereisd te hebben met diverse zaken is hij begin jaren 80 zich gaan toeleggen op de nostalgische kermis. Attracties uit het verre verleden werden door hem opgekocht en vakkundig gerestaureerd om daarna weer jaren mee te kunnen.Zaken zoals de zwanenzweef, opbouw-nougatkraam, luchtschommel, tunnelbaan, bootjesmolen, rups, vliegbomspel etc. zijn eenieder bekend.

Toen zijn vrouw 20 jaar geleden kwam te overlijden is hij gestopt met reizen en hebben zijn dochter Corrie en schoonzoon Piet de nostalgische kermis-expoitatie overgenomen. Ome Karel bleef vanaf dat moment thuis en is zich gaan toeleggen op in- en verkoop van "kermis-nostalgie". Hij heeft velen voorzien van houten paardjes en andersoortige attributen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Zo bleef hij toch actief op de grotere kermissen met zijn voorliefde: het kermisorgel. Hij ging dan voor het orgel zitten en kon uren genieten van de mensen die voorbij kwamen en van hun reactie op de muziekklanken van weleer. In 2004 won ome Karel de Golden Pony Award. Een prestigieuse Europese onderscheiding die uitgereikt wordt aan mensen die zich nu verdienstelijk maken op het gebied van de kermis van vroeger. Toen hij in Rimini het podium betrad om de prijs in ontvangst te nemen riep hij, geen woord Italiaans sprekend :"Mama Mia, mille gracia". De zaal barstte in lachen uit. Dit tipeert ome Karel. Nergens bang voor zijn, alles aandurven. Toen omroep Gelderland een reportage aan het maken was over ome Karel en de journalist aan hem vroeg, terwijl hij zat voor zijn orgel op de Tilburgse Kermis, "en ome Karel, hoe gaat het?", antwoordde hij " als ik zo zit, ken ik wel 100 jaar worden".

Het heeft niet zo mogen zijn. Karel Eckelboom is 77 jaar geworden. De Nederlandse kermis zal hem missen. Wij wensen Carla, Mien, Corry, Piet en de rest van de familie veel sterkte toe.

Namens de stichting Kermis Cultuur:

Piet Winkelmolen,Secretaris.